Si ti menjanoni mashtrimet online

Si ti menjanoni mashtrimet online

Interneti ofron një gamë të gjërë të mundësive, e bënë dërgimin dhe pranimin e të dhënave më të lehtë se asnjëherë më parë. Por prapë ende nuk është perfekt. Pasi ka kaq shumë informata në qarkullim shumë njerëz provojnë që ti marrin këto informata që të përfitojne në ndonjë mënyre nga to. Ka forma të ndryshme që mashtruesit I përdorin për të marrë informata sensitive nga ju për shembull rikrijimi I një uebfaqe “legjitime”  në mënyre që ti nxitin vizitorët për të dhënë informata e tyre, një mënyre tjetër është përmes emailes që duket si email legjitim nga një kompani që kërkon për ndonjë pagesë apo informata të ndryshme.

Kombinimi I këtyre strategjive mund të bëjnë një mashtrim mjaft bindës, viktim e të cilave mund të bëheni ju! Ja disa këshilla praktike që do të ju ndihmojnë të qëndroni një hap përpara

 

1. Zbuloni mashtruesit

Hakerët online zakonisht pretendojnë se janë dikush që ju I besoni, si për shembull zyrtar politik, pjesëtar familje, organizatë humanitare ose një kompani me të cilën ju bëni biznes. Mos I jepni informata ndonjë kërkese të papritur pa marrë parasysh se sa zyrtare duket ajo edhe nëse është në formë teksti, thirrje telefonike, apo email.

 

2. Bëni kërkime online

Nëse dëshironi të bleni nga ndonjë kompani online së pari bëni kërkime online për të, shikoni nëse kompania përkatëse ka  rrjete sociale ku mund ti bëni pyetje për diqka që nuk jeni të sigurtë.

 

3.  Mos paguani paraprakisht

Dikush mund të kërkojë nga ju që të paguani paraprakisht për diqka në idhje me kredi banke apo ndonjë ofertë për të marrë kredi. Madje një formë e mashtrimit shumë e përhapur ka qenë mashtrimi se keni fituar një shumë të madhe parash dhe për të marrë shumën e caktuar ju duhet të paguani disa para në fillim për të transferuar shumën.

 

4. Konsideroni mënyren si paguani

Kartelat e kreditit kanë disa forma të mira për të siguruar nga qasjet e paautorizuara mirpo disa mënyra të pagesës nuk janë të sigurta. Bëni kërkime dhe sigurohuni që uebfaqja është e sigurtë. Një mënyre për të shikuar nëse uebfaqja është e sigurtë bëhet duke kontrolluar linkun ku në fillim duhet të jetë “https” dhe jo vetëm “http”.

 

Konkluzion

Çdoherë bëni rikërkime para se të bleni diqka duke përdorur pagesën online, sigurohuni që uebfaqja është e sigurtë dhe nëse keni pranuar email sigurohuni që kompani të jetë legjitime dhe kontaktoni drejtpërdejt me ta. Kur kërkoni për punë online shikoni nëse njoftimi është shkruar në mënyre profesionale dhe kompania që ofron punë është legjitime për mëshumë informata rreth kësaj lexoni bloëgun “Si të menjanonimashtrimet për punë”.

 

Në fillim

Web-faqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e web-faqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione