10+ Këshilla për shoferët: Si të kurseni karburant
10+ Këshilla për shoferët: Si të kurseni karburant

Të gjithëve na kujtohet një kohë, e cila tani duket si shekuj më parë, kur çmimet e karburantit të makinës ishin shumë të ulta. Megjithëse, i konsideruar si i lartë për ato kohë, çmimi me të cilin karburantet shitet tani, mund të cilësohet si asgjë më pak e asgjë më shumë se sa i çmendur. Çmimet e naftës dhe benzinës janë rritur në vitet e fundit, duke e bërë karburantin një mall të çmuar. Efekti i drejtpërdrejtë i këtyre çmimeve në rritje të karburanteve ka qenë tek klientët që kërkojnë të blejnë një makinë të re ose makinë të përdorur. Faktori kryesor që ndikon tek blerësit e makinave tani është harxhimi i karburantit që bën automjeti. Megjithatë, pa marrë parasysh se sa karburant harxhon makina, kostoja e karburantit po rritet vetëm me kalimin e kohës.

 Duke marrë parasysh këtë, nuk mund të kufizohemi vetëm me zgjedhjen e një automjeti që është më ekonomik përsa i përket harxhimit që ka motorri i makinës. Zakonet e drejtimit dhe gjendja e automjetit janë gjithashtu faktorë kryesorë kur bëhet fjalë për kursimin e karburantit. Më poshtë do të gjeni disa këshilla dhe truke me ndihmën e të cilave mund të kurseni karburant gjatë udhëtimit.

Shmangni drejtimin agresiv – Nëse ju pëlqen të ecni më shpejtësi atëhere kjo këshillë nuk do t’ju pëlqej. Shpejtësia dhe frenimi i shpeshtë mund të konsumojnë një sasi të konsiderueshme karburanti. Në autostrada dhe në qyteti, këto aktivitete mund të rrisin sasinë e karburantit të haxhuar deri në 33%.

Mbani nën kontroll shpejtësinë tuaj – Konsumi i karburantit të makinës suaj përcaktohet nga një sërë elementësh, duke përfshirë aerodinamikën e automjetit, fërkimin e rrugës, efikasitetin e motorit, etj. Forca e erës kundër automjetit rritet me rritjen e shpejtësisë së makinës. Sasia e fërkimit në rrugë është gjithashtu një faktor. Sipas studimeve, nëse shpejtësia e një automjeti kalon 80 kilometra në orë, efikasiteti i tij ulet në mënyrë dramatike. Nisur nga kjo, në varësi të llojit të rrugës në të cilën po ecni, është më mirë të mbani shpejtësinë midis 60 dhe 80 km/h.

Duke pasur parasysh këtë, këshillohet të ecni me shpejtësi nga 60 deri në 80 km / orë, në varësi të llojit të rrugës në të cilën po ecni.

Një bagazh i ngarkuar rrit sasinë e karburantit të harxhuar - Nëse bagazhi i makinës suaj është i ngarkuar dhe i rëndë, ai gjithashtu mund të  rris sasinë e karburantit të harxhuar. 

Mirëmbajtja e vazhdueshme – Me përdorimin e makinës me kalimin e kohës, çdo automjet mund të kalojë përmes konsumimit rutinë. Për të mbajtur nën kontroll këtë konsum dhe për të ndihmuar në rikthimin e mjetit në gjendjen optimale të funksionimit, është e nevojshme që automjeti të servisohet rregullisht për rregullimin e motorit, pastrimin e filtrit të ajrit, kontrollin e vajit, etj.

Në autostradë ecni me dritare të mbyllura – Në krahasim me drejtimin në qytet, ngasja në autostradë zakonisht bëhet me shpejtësi relativisht më të larta. Ngasja me shpejtësi më të madhe me xhamat e ulur rrit terheqjen e automjetit që rezulton në rreth 10% më shumë konsum karburanti.

Kufizoni përdorimin e kondicionerit gjatë ecjes me makinë – Siç e dimë të gjithë, drejtimi i makinës me kondicioner të ndezur mund të rrisë ngarkesën në motor, duke shkaktuar konsum më të madh të karburantit. Pra, kufizoni përdorimin e kondicionerit nëse nuk është e nevojshme.

Ruajtja e presionit të gomave – Niveli i presionit të gomave duhet të mbahet siç rekomandohet nga prodhuesi. Gomat e rëna djegin më shumë karburant dhe janë gjithashtu dhe më të rrezikshme. 

Shmangni ecjen me vrull – Përshpejtimi i papritur dhe frenimi i papritur i bërë shpesh mund të rrisë konsumin e panevojshëm të karburantit deri në 20%. Përshpejtimi dhe frenimi i ngadalshëm dhe i qëndrueshëm është teknika e këshillueshme për kursimin e karburantit.

Shmangni funksionimin e motorit në xhiro boshe - Puna në boshe përcaktohet si kur motori i automjetit është në punë, por vetë automjeti nuk është në lëvizje. Kjo zakonisht bëhet për të mbajtur kondicionerin të ndezur. Kjo është një praktikë e zakonshme që njerëzit e ndjekin ndërsa presin në trafik, por kjo përfundon duke humbur shumë karburant. Këshillohet që nëse koha e pritjes në trafik është më shumë se 10 sekonda, duhet të fikni motorin.

Parkoni në vendin e parë të lirë që gjeni - Shumë prej nesh nuk mjaftohen me vendin e parë të parkimit të lirë që gjejnë dhe mundohen ti afrohen sa me shumë destinacionit të tyre. Shpeshherë kjo sjellje çon në sorrollatje të kota dhe përfundoni duke mos pasur as vendin e parkimin që gjetët në fillim. Prandaj një mënyrë shumë e mirë për të kursyer është duke vendosur për vendin e parë të parkimit që mund të gjeni të lirë.

Shmangni xhirot e shpeshta - Mundohuni që punët që keni për tu mbyllur ti mbaroni vetëm më një xhiro. Kjo është një mënyrë shumë e mirë për të kursyer disa para nga karburanti.

Drejtimi i makinës suaj në mënyrë të pashmangshme do të ketë një kosto. Por, qoftë duke e ngarë në qytet apo në autostradë, ka gjëra që mund të bëni për të ulur çmimin e faturës së karburantit dhe për të mbrojtur planetin. Përndryshe, do të keni gjithmonë biçikletën tuaj!

Në fillim

Web-faqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e web-faqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione